fbpx

Чому хачапурі по-аджарськи називають «човником»?

Чому хачапурі по-аджарськи називають «човником»? І що символізує жовток? Про це розповімо сьогодні детальніше.

Грузинські страви мають свою довгу та цікаву історію. Хачапурі по-аджарськи — не виняток. Він є представником регіону Аджарія, що на південному заході Грузії.

Символізм присутній в усіх деталях хачапурі. Форма човника натякає на плавання Чорним морем, яке знаходиться зовсім поруч з регіоном. Яєчний жовток символізує спекотне літнє сонце. А величезна кількість сиру — гостинність та щедру душу грузинського народу.

Перша поява цього хачапурі датується ще 15-16 століттям, а першою його назвою було слово «пенерлі». Говорять, що рецепт привезли турки у Батумі, але форму тоді він мав круглу. Вірити чи ні — вирішуйте самі.

Аби приготувати хачапурі по-аджарськи треба не так багато: дріжджове тісто, багато-багато сиру, що так сильно тягнеться, яєчний жовток та вершкове масло, яке дуже смачно розтікається. І, звісно, мама з татом додають у нього всю свою любов і турботу.

Тато каже, що хачапурі ідеально смакує з вином. На його думку, з вином все смакує краще. А біле чи червоне — вибір залишається за тобою. «Мама фокача & папа чача» пропонує великий вибір домашнього грузинського та італійського вина, яке нікого не залишить байдужим. Перевіримо?

Бонусом розповімо, як правильно їсти хачапурі по-аджарськи. Тато радить відщипувати шматочки руками та занурювати у сир. За вигаданою нами традицією, хто зачерпне найбільше — у того буде щасливий день. Та що там день, рік!

Як захочеш скуштувати хачапурі по-аджарськи, по-мегрельськи, гвезелі чи пеновані — забігай до нас у гості. І пам’ятай: мама нізащо не відпустить тебе голодним, а тато — тверезим.

КОНТАКТИ
Контактний номер:
Робочі години:
Пн-Нд: 11:00-22:00
instagram
tiktok
facebook